انعقاد تفاهمنامه همکاریهای مشترک بهداشتی و درمانی میان ایران و عراق
به گزارش سبحان ، دکتر بهرام عیناللهی در نشست خبری دیدار با همتای عراقی خود، گفت: امروزه ارتباط بین دو کشور دوست و همسایه یعنی عراق و ایران یک ارتباط ویژه و با تمام ارتباطات بین کشوری متفاوت است. ما این دو کشور را یک کشور میدانیم و این نزدیکی و قرابت تاریخی و دینی، کم نظیر است.
وی بااشاره به سفر نخست وزیر عراق به ایران ، همکاری جامع دو کشور در حوزههای مختلف از جمله سلامت را از دستاورد این سفر بیان کرد و گفت: زمینه همکاری بسیار زیادی بین ایران و عراق وجود دارد که باید زمان را غنیمت شمرد و با سرعت بیشتری همکاریها را شکل داد. حمایت ایران از امنیت عراق هنگام حضور گروه تروریستی داعش در این کشور بر همگان واضح و مبرهن است؛ ما شهدای زیادی در دفاع از حرم و مبارزه با داعش داشتیم و حاج قاسم سلیمانی نیز در بغداد به شهادت رسیدند.
وزیر بهداشت تاکید کرد: شاید اوج این اشتیاق را در مراسم اربعین میتوان دید که مراسمی بی نظیر است و همه در یک شکل با یکدیگر راهپیمایی و عبادت میکنند و این نشان از یگانگی دو کشور دارد. امیدوارم شاهد گسترش بیش از پیش روابط در حوزه سلامت میان دو کشور باشیم.
عیناللهی با اشاره به ظرفیتهای بسیار فراوانی که در حوزه سلامت بین دو کشور وجود دارد، اظهار کرد: امروزه ۶۷ دانشگاه علوم پزشکی، ۲۲ هزار عضو هیئت علمی و ۲۷۰ هزار دانشجوی پزشکی داریم. در حوزههای بهدشتی گروه G۵ شکل گرفته و کشور عراق جزو کشورهای برجسته بوده است. در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی هم همکاری خوبی وجود دارد. در زمینه هلال احمر نیز تلاش خوبی شده است که در ایام اربعین مشاهده میشود و هدف اصلی این است که مردم به سلامت اعمال را به جا بیاورند.
وی افزود: دو ماه قبل پنجمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و عراق برگزار شد که آنجا هم توافقاتی شکل گرفت و قرار شد شرکتهای تجهیزات پزشکی همکاری بیشتری داشته باشند. احتیاج به یک برنامه عملیاتی دقیق و زمان بندی شده داریم تا معلوم شود در هر مقطع زمانی چه اقدامی انجام شود و لازم است کارگروهی بین دو کشور وجود داشته باشد که دائما فعالیتها را ثبت و رصد کنند.
به گفته وزیر بهداشت، یکی از تجربیات خوب نظام ، شبکه بهداشتی و وجود ۱۵ هزار خانه بهداشت در کشور است و لازم است در این زمینه هم همکاری شود.
وزیر بهداشت، گفت: اقدام دیگری که پیشنهاد میکنم پرونده الکترونیک سلامت است که میتوان این تجربه را انتقال داد. امروزه در علم پزشکی باید پیشرفتهای بیشتری داشته باشیم و موسسههای تحقیقاتی دو کشور میتوانند در این زمینه فعالیت کنند. بیماریها میان دو کشور تقریبا مشترک است و میتوانیم در حوزه درمان هم به یکدیگر کمک کنیم. در حوزه بیمارستان سازی تجربه خوبی وجود دارد و در عین حال در حوزه دانشگاهی نیز امکان تبادل استاد و دانشجو بین دو کشور وجود دارد، چنانچه در این زمینه تجربه دانشگاه سبطین در عراق تجربه بسیار خوبی بود.
در ادامه این نشست خبری مهدی الصالحالحسناوی _ وزیر بهداشت عراق، گفت: باعث افتخار است که با دعوت وزیر بهداشت محترم ایران در این محل حاضر شدهایم. روابط برادرانه بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق یک رابطه جغرافیایی، دینی و عقیدتی است و ما وظیفه دارینم روابط را تحکیم ببخشیم و به مثابه یککشور واحد عمل کنیم تا مناقع دو کشور تقویت شود.
وی افزود: یکی از اولویتهای برنامه دولت ما این است که به تقویت و تحکیم روابط بین ایران و عراق در زمینههای سیاسی، علمی، بهداشتی و درمانی و... بپردازد. در زیارتهایی که در بقاع متبرکه دو کشور انجام میشود افزایش همکاریهای بهداشتی بویژه در زمان اربعین ضروری است. ایرانیان در این زمان توسط برادران خود در کشور عراق استقبال میشوند.
او تاکید کرد: پس از سال ۲۰۰۳ میلادی داروهای ایرانی را به صورت غیرسابقهای در عراق ثبت کردیم و برخی از مشکلات نیز در حال برطرف شدن در مراحل پایانی است. در زمینه آموزش پزشکی هزاران دانشجوی عراقی در ایران در رشتههای مختلف بهداشتی در حال تحصیل هستند و تبادل فرهنگی در این زمینه در یک شعبه از دانشگاه تهران در شهر کربلا در حال انجام است.
وزیر بهداشت عراق با اشاره به زمینههای همکاری بالا میان دو کشور، گفت: گسترش صنعت دارویی در عراق یکی از برنامههای مهم این دولت است که در این زمینه یکی از اقدامات انتقال علم و تکنولوژی از ایران به عراق است که هم اکنون نیز برقرار است و تسهیلات لازم در این زمینه در نظر گرفته شده است.
وی افزود: در ارتباط با گروه G۵ این پیشنهاد را به دولت خود ارائه خواهیم داد. عقیده ما این است که همکاری منطقهای بسیار مهم است و وزارت بهداشت ایران و عراق باید در سیاست بهداشتی زمینههای مشترکی در منطقه اِمرو و سازمان بهداشت جهانی داشته باشند.
او تاکید کرد: روابط بین ایران و عراق سبب بروز نتایج مثبتی در ارتقای بهداشت کشورها خواهد داشت. درعین حال مبادلات فرهنگی و علمی بین دو کشور وجود دارد که مفید خواهد بود و از اساتید ایرانی در عراق استفاده میکنیم.
به گزارش ایسنا، درخاتمه این نشست خبری دکتر بهرام عیناللهی با حضور در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: همکاری خوبی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق در سالیان گذشته شکل گرفته است که در دولت مردمی سیزدهم به اوج خود رسیده است و سفرهای زیادی هم بین وزرای دو کشور شکل گرفته است چنانچه بنده دوبار به عراق سفر و از مراکز بهداشتی و درمانی آنجا بازدید کردهام. خرسندیم که وزیر بهداشت عراق نیز دعوت ما را اجابت کرده و با تیم همراه خود به ایران سفر کردند.
وی افزود: در ابتدا یک موافقت نامه در جهت افزایش همکاریهای بهداشتی و درمانی بین دو کشور به امضاء رساندیم و برنامه بازدید از مراکز بهداشتی و درمانی نیز برای ایشان درنظر گرفتیم. برای عملیاتی کردن همکاریهای خود کارگروهی بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق تشکیل دادهایم که برنامهها را با زمانبندی و منظم دنبال میکند تا در طول یکسال آینده برخی اهداف محقق شود.
او تاکید کرد: موضوع مهم دیگر دیپلماسی بین کشورهای همسایه است که گروه G۵ باهمکاری سازمان بهداشت جهانی در منطقه با همکاری کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، تاجیکستان و ایران شکل دادهایم که تاکنون ۳ جلسه داشته است و امیدواریم که این جلسات تداوم داشته باشد. همکاریهای خوبی در اوراسیا و در شانگهای بین کشورهای حوزه دریای خزر و جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و امیدواریم شاهد همکاری کشور عراق هم باشیم. باید با دیپلماسی فعال سلامتی که در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد بتوانیم با تمام کشورهای همسایه وارد همکاری شویم. این همکاریها از آن جهت مهم است که بسیاری از بیماریها بین ایران و کشورهای همسایه مشترک است و اگر بخواهیم جلوی شیوع یک بیماری را بگیریم باید برنامه مشترک داشته باشیم.
عیناللهی ادامه داد: موضوع مهم دیگر در رابطه با دارو و تجهیزات است که میتوانیم تولیدات خود را به عرصه بگذاریم. در مباحث دانشگاهی و انتقال استاد و دانشجو نیز همکاری خوبی بین ایران و عراق در دانشگاه سبطین کربلا با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران شکل گرفته است که در این رابطه نیروی انسانی دانشمند مورد نیاز آن دانشگاه را تامین میکنیم. در زمینه تحقیقات و پژوهش هم بویژه در علوم جدید نیاز به همکاری بیشتری بین دو کشور داریم.
وی با اشاره به برگزاری راهپیمایی اربعین، بیان کرد: در این برنامه مردم عراق میزبان ماهستند و لازم است که در رابطه با بهداشت و درمان زائرین هماهنگیهایی صورت گیرد که در این سفر بخشی از این کار پیش میرود تا زائرین به سلامت سفر کرده و بازگردند.
وزیر بهداشت اظهار کرد: معتقدیم که مردم عراق انسانهایی باهوش و مستعد هستند که می توانند در بُعد همکاریهای علمی و پژوهشی فعال باشند بنابراین برای رشد علمی باید همکاری صورت گیرد. علم در هیچ کشوری انحصاری نیست و باید همکاریهایی که در گذشته استعمارگران مانع از آن میشدند را افزایش داد تا علم گسترش یابد. امروزه اروپای بدون مرز داریم و دانشمندان با یکدیگر مشارکت دارند. اکنون همکاری مشترک بین دانشمندان ایران و عراق یک ضرورت است و باید پروژههای تحقیقاتی مشترک تعریف شود. برای شروع این کار این همکاری در دانشگاه سبطین کربلا آغاز شده است؛ این دانشگاه بسیار خوب و مجهز است که دانشجویان مدرک مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق دریافت میکنند و این یک شروع خوب برای دانشمندان ما است که سبب گسترش علم در منطقه میشود.
او با اشاره به اهمیت موضوع گردشگری سلامت، تصریح کرد: گردشگری سلامت بین ما و جمهوری عراق دو وجه زیارتی و درمانی دارد. طبق تحقیقات بنده رضایتمندی بسیار خوبی بین بیماران عراقی که مهمان ما هستند وجود دارد. اکنون به دو برابر آمار گردشگری سلامت در دولت قبلی رسیدهایم و حدود ۲۴۰ بیمارستان ما آماده اجرای گردشگری سلامت است که این آمار در شهر مشهد بیشتر است.