مرکز پژوهشهای مجلس :
بررسی صندوق توسعه ملی و مدیریت بهینه درآمدهای نفتی
به گزارش سبحان به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات بخش عمومی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه (۶۵): صندوق توسعه ملی و مدیریت بهینه درآمدهای نفتی» اعلام کرد: نوسانات شدید منابع حاصل از صادرات نفت و گاز در سالهای اخیر بودجه عمومی کشور را دچار کسریهای شدیدی نموده و انضباط مالی دولتها را کاهش داده است. برداشتهای بیرویه از منابع صندوق توسعه ملی در سالهای اخیر (و حساب ذخیره ارزی در سالهای قبلتر)، بهرهگیری بهینه از این منابع را در راستای سرمایهگذاری در زیرساختهای اقتصادی و مولد کشور بسیار محدود نموده است. از اینرو ضرورت دارد ضمن آسیبشناسی تجربه حساب ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی در برنامههای توسعه پیشین، نسبت به اصلاح الگوی مدیریت درآمدهای نفتی در برنامه هفتم توسعه اقدام نمود.
این گزارش با بررسی سابقه موضوع در برنامههای توسعه کشور عنوان کرد که عدم توجه به مسئله تثبیت منابع نفتی بودجه و عدم طراحی و پایبندی به یک قاعده مالی میانمدت درخصوص میزان بهرهمندی دولت از منابع نفتی، از مهمترین کاستیهای برنامههای پنجم و ششم توسعه در زمینه رابطه مالی نفت و بودجه دولت بوده است؛ درحالیکه در برنامههای سوم و چهارم توسعه، سقف میزان بهرهمندی دولت از منابع نفتی در قالب جداولی تعیین و مازاد آن به حساب ذخیره ارزی واریز میشد تا در شرایط عدم تحقق این منابع از آن محل جبران شود، در برنامههای پنجم و ششم توسعه تعیین میزان بهرهمندی دولت از منابع نفتی به بودجههای سالیانه واگذار شد. این تغییر در عمل موضوع تثبیت را به حاشیه برد؛ زیرا اساساً مقوله «تثبیت» باید در بازههای زمانی طولانیتری مورد توجه قرار گیرد و تغییر از نگاه میانمدت (پیشبینی سقف منابع دولت از محل صادرات نفت در افق برنامه) به نگاه کوتاهمدت (پیشبینی سهم دولت از صادرات نفت بهصورت سالیانه) از اساس با مسئله تثبیت در تعارض است.
گزارش مرکز پژوهشها نشان میدهد در برنامههای پنجم و ششم توسعه، بخشی از منابع حاصل از صادرات نفت، گاز و میعانات گازی به صندوق توسعه ملی واگذار شد، اما برداشتهای بیرویه دولتها از منابع صندوق در شرایط عدم تحقق منابع نفتی و عدم وجود راهبردهای سرمایهگذاری فعالانه در صندوق توسعه ملی باعث شد تا این نهاد نیز از دستیابی به اهداف تعیین شده (سرمایهگذاریهای توسعهای و حفظ سهم نسلهای آتی) باز بماند. در دوران برنامه ششم توسعه (۱۴۰۱-۱۳۹۶)، مجموع سهم قانونی صندوق از محل منابع نفتی تقریباً معادل با مبالغی است که دولتها از صندوق برداشت نمودهاند. با تداوم این شرایط، انتظار سرمایهگذاری در زیرساختهای اقتصادی کشور و بسترسازی برای تحقق رشد اقتصادی از محل منابع صندوق، آرزویی محال خواهد بود.
این گزارش به منظور طراحی سازوکاری برای تثبیت منابع نفتی ورودی به بودجه دولت، پیشنهاد کرده ضمن تعیین سهم دولت از منابع نفتی در قالب یک مقدار ثابت دلاری (مثلاً ۲۰ میلیارد دلار) در دوران برنامه، مأموریت تثبیت منابع نفتی ورودی به بودجه در طول ماههای یک سال و در طول سالهای برنامه به صندوق توسعه ملی محول شود.