جمعه 02 آذر 1403    2024/11/22

سه شنبه 06 تیر 1402 ، 0 : 12

کد خبر :

حجاج در عرفات، مشعر‌الحرام و منا چه اعمالی باید انجام دهند؟

با عزیمت زائران به صحرای عرفات، مقدمات انجام سه مرحله از مناسک ۱۳گانه حج تمتع آغاز می‌شود و حجاج باید اعمال هر یک را به‌جا بیاورند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری سبحان ، عرفات نام سرزمینی در اطراف مکه است که وقوف (توقف و ماندن) در آن در روز نهم ذی‌الحجه برای حج­‌گزار واجب می‌شود؛ عرفات از کلمه "عرف" به‌معنای شناخت به دست آمده است و این سرزمین نیز محل خودشناسی و خداشناسی است و به همین دلیل عرفات نام گرفته است.

در این سرزمین انسان به نیازها و گناهان خود از یک سو و به عظمت و لطف و احسان همه‌جانبه خدا از سویی دیگر پی می­‌برد و در نتیجه از گناهان و تقصیرات خود اعتراف و توبه می‌کند؛ البته وقوف در عرفات در صورتی موجب خودشناسی می‌شود که به‌همراه تفکر و معرفت باشد در غیر این صورت صرف انجام اعمال آن هرچند از لحاظ فقهی، تکلیف را ساقط می‌کند، اما چنین شخصی از رسیدن به این معارف از جمله خودشناسی بی‌نصیب خواهد بود.

وقوف در عرفات  دومین مرحله از مناسک حج است و مقصود از وقوف این است که حجاج، بخشی از روز را در صحرای عرفات بمانند و از آنجا خارج نشوند بنابراین لازم است از ظهر روز نهم ذى‌الحجه تا مغرب همان روز در عرفات بمانند البته تأخیر وقوف از اوّل وقت به‌اندازه خواندن نماز ظهر و عصر و مقدمات آن اشکال ندارد.

وقوف در عرفات و انجام سایر اعمال حج، به‌جز طواف و نماز نیاز به طهارت (وضو یا غسل) ندارد اما مستحب است.

در عرفات، کار دیگرى به‌جز بودنِ در آنجا واجب نیست، ولى مستحبات بسیارى دارد و از بهترین مکان‌ها براى استجابت دعاست و بهترین دعاها در آن مکان دعاى معروف اباعبدالله الحسین (علیه السلام) و امام زین‌العابدین (علیه السلام) در آن روز است.

وقوف در مشعرالحرام

بعد از مغرب روز نهم ذى‌حجه (شب عید قربان) حاجیان از عرفات خارج مى‌شوند و براى انجام عملى دیگر از اعمال حج به‌طرف مشعر الحرام (مُزدلفه) حرکت مى‌کنند؛ مشعر الحرام، وادى طویلى است میان «عرفات» و «مِنا» که به آن «مُزْدلفَه» هم گفته مى‌شود و حاجیان باید شب عید قربان را در آنجا بمانند.

وقتى که حاجیان به مشعر الحرام رسیدند، وقت وقوف، از طلوع فجر عید قربان است تا طلوع خورشید؛ البته احتیاط آن است که از وقت رسیدن به مشعر در شب قصد وقوف کند.

در مشعر به‌جز ماندنِ در آنجا کار دیگرى واجب نیست گرچه مستحبات بسیارى دارد و از جمله آنها ذکر الهى گفتن و جمع‌آورى سنگ‌ریزه براى رمى جمرات است.

حضور در سرزمین «منا»

پس از طلوع آفتاب روز دهم ذى‌حجه (عید قربان) حجاج براى انجام بقیه اعمال حج از مشعر الحرام بیرون می‌آیند و روانه مِنا مى‌شوند و اولین عمل از اعمال منا را که رَمى(2) جمره عقبه است باید انجام دهند (منا، سرزمینى است واقع بین دو رشته‌کوه، نزدیک مشعر الحرام).

 در آخر مِنا سه ستون سنگى وجود دارد که اوّلین ستون، «جمره اُولى» و دومین آنها «جمره وُسطى» و سومى را «جمره عُقبى یا عَقَبه» مى‌‌نامند، اوّلین کار واجب در روز عید قربان زدن هفت عدد ریگ به جمره عقبه است.

هفت سنگ باید به ستون بخورد، ولى لازم نیست پشت‌سرهم باشد، پس اگر دو عدد به ستون بخورد و سومى نخورد و چهارمى بخورد، تنها سه عددى که به ستون خورده است به حساب مى‌آید و اگر شک کند هفت عدد خورده یا نه، باید به‌قدرى بزند تا یقین کند هفت عدد به جمره خورده است.

ـ سنگ‌ریزه‌ها باید این‌گونه باشد:

زیاد بزرگ یا ریز نباشد، بلکه به‌اندازه‌اى باشد که به آن ریگ بگویند.

از منطقه حرم باشد، مثلاً مشعرالحرام، منى یا شهر مکه

قبلاً براى رمى از آن استفاده نشده باشد.

مباح باشد، (غصبى نباشد)

بانوان، کودکان، بیماران و پیرمردان می‌توانند شب عید قربان پس از نصف‌شب و قبل از اذان از مشعر الحرام خارج شوند و اگر نمى‌توانند رمى جمره را در روز انجام دهند، مى‌توانند همان شب رمى جمره عقبه را انجام دهند.


سه شنبه 06 تیر 1402 ، 0 : 12

کد خبر :

بازدید : 361
• بزرگنمایی متن خبر


سرخط اخبار اجتماعی

پربازدیدترین ها