يكشنبه 04 آذر 1403    2024/11/24

شنبه 31 تیر 1402 ، 27 : 15

کد خبر :

تفسیری از علت قیام امام حسین (ع) توسط حجت‌الاسلام رفیعی

وقتی امام حسین (ع) از مکه بیرون آمد، نامه‌ای را با این مضمون به برادرش حنفیه که برای اصلاح امت جدم خروج کردم. امیرالمؤمنین علیه‌السلام سه مصداق اصلاح را بیان می‌کنند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری سبحان ، حجت‌الاسلام رفیعی در سومین شب ماه محرم در هیئت ثارالله قم که از شبکه سوم پخش شد، گفت: سفره امام حسین علیه‌السلام خیلی گسترده است. حرّ هم می‌تواند سر این سفره بیاید؛ جوان 13 ساله و طفل 6 ماه سر این سفره می‌آیند. آنکه اهل گناه است، توبه در این سفره پیدا می‌کند. آنکه اهل عبادت است، رشد می‌یابد. آنکه آرامش می‌خواهد، در روضه امام حسین پیدا می‌کند. شما در هیچ مذهب و مکتبی سفره‌ای به این عظمت پیدا نمی‌کنید که یک دهه یا بیشتر همه قشر و همه رقم آدمی را جذب یک سفره می‌کند.

وی افزود: وقتی امام از مکه بیرون آمد، نامه‌ای را با این مضمون به برادرش حنفیه نوشت: «إِنّی لَمْ أَخرُجْ أَشِراً و لا بَطِراً و لا مُفْسِداً و لا ظالِماً، إِنَّما خَرجْتُ لِطَلَبِ إلاصلاحِ فی أُمَّةِ جَدّی». «أَشِر» یعنی غرور و جاه‌طلبی. در جنگ جهانی اول و دوم چندین میلیون نفر سر غرور و جاه‌طلبی کشته شدند. «بَطِر» یعنی از روی سرمستی و هوس. یعنی منِ امام حسین به خاطر غرور و جاه‌طلبی و از روی سرمستی و فساد و ظلم خروج نکردم. من برای اصلاح آمدم نه خراب. برای تعمیر آمدم نه تخریب. حضرت صالح به قوم خود فرمود «وَ لَا تُطِیعُوا أَمْرَ الْمُسْرِفِینَ ؛ الَّذِینَ یُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ وَلَا یُصْلِحُونَ». دستور مسرفین را اطاعت نکنید، همان‌ها که فساد می‌کنند و اهل اصلاح نیستند. حضرت موسی علیه‌السلام نیز آن زمان که خواست به میقات برود،‌ خطاب به برادرش هارون فرمود «وَ أَصْلِحْ وَ لَا تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ». یعنی اهل اصلاح باش و از مسیر مفسدین تبعیت نکن.

رفیعی ادامه داد: در این راستا سه مصداق اصلاح را در کلام امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌بینیم.

1. امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمود: «مَنْ أَصْلَحَ مَا بَیْنَهُ وَ بَیْنَ اللَّهِ، أَصْلَحَ اللَّهُ مَا بَیْنَهُ وَ بَیْنَ النَّاسِ»؛ یعنی هرکه کارش را با خدا اصلاح کند، خداوند کار او با مردم را اصلاح می‌کند. پس اصلاح رابطه با خدا اولین وظیفه ما است. بعضی نماز را کنار می‌گذارند چون پدرش با او بداخلاقی کرده و یا یک جا به او وام ندادند یا فلان مسئول اختلاس کرده است. اینها را به هم گره نزنید. چطور رابطه خود با خدا را اصلاح کنیم: معرفت، محبت و اطاعت. شناخت خدا، دوستی خدا و پیروی از خدا. اگر کسی کارش در نماز گیر است، بداند کارش با خدا گیر است. پس اگر رابطه خودمان را با خدا صاف کنیم، خدا هم رابطه‌مان با مردم را اصلاح می‌کند.

این سخنران مذهبی افزود: امیرالمؤمنین علیه‌السلام در روایتی دیگر فرمود «وَ مَنْ أَصْلَحَ أَمْرَ آخِرَتِهِ أَصْلَحَ اللَّهُ لَهُ أَمْرَ دُنْیَاهُ»؛ هرکه آخرتش را اصلاح کند،‌ خداوند دنیای او را اصلاح می‌کند. ما گاهی کاری انجام می‌دهیم که برای آخرتمان بد است، اما برای دنیایم مفید است. هیچ وقت کاری که برای آخرتتان مضرّ است و برای دنیایتان مفید، انجام ندهید. عمر و بن عاص این کار را کرد و پشیمان شد. دین و آخرت خود را به معاویه فروخت. به خاطر معاویه، مالک اشتر را کشت. قرآن را سر نیزه کرد. پسر ابوبکر که مورد علاقه امیرالمؤمنین علیه‌السلام بود، در مصر کشت و آتش زد.

رفیعی ادامه داد: حضرت در روایتی دیگر فرمود «مَنْ أَصْلَحَ سَرِیرَتَهُ، أَصْلَحَ اللَّهُ عَلَانِیَتَهُ»؛ یعنی هرکه درونش را اصلاح کند، خداوند بیرونش را اصلاح می‌کند. چرا قابیل برادرش را کشت؟ چون حسود بود. برادران یوسف به وی در دلشان حسادت داشتند. پس اگر بر کسی حسادت نورزیم، کینه‌ای از دیگران در دل نداشته باشیم و از دیگران توقعی نداشته باشیم، خداوند امور روزمره ما را اصلاح می‌کند.


شنبه 31 تیر 1402 ، 27 : 15

کد خبر :

بازدید : 203
• بزرگنمایی متن خبر


سرخط اخبار فرهنگی

پربازدیدترین ها